Don Mills Library

Category
Community & Institutional
About This Project
Location

Toronto, Ontario
 

The guiding principles inspiring the renovations to the Don Mills library were light and accessible design. By projecting a two-storey, glazed entry pavilion from the original brick facade, the library takes on a dramatic and contemporary identity. The renovation includes barrier-free access, new programming and study space, bright lounges and efficient new furnishings and lighting. The naturally sloped landscape allows for an accessible dual-entry orientation at street-level and at the reduced-grade parking area. The pavilion functions as a light-filled, central foyer, guiding patrons to the ground floor program areas and lower level reading rooms.

The increased reading, lounge and study space, improved staff work and lounge areas, new program and meeting rooms, new building services, new finishes, and new lighting and furniture won this project the North York Design Award.